Wasmachine ontkalken

Wasmachine ontkalken

Wasmachine onder houten blad

Wasmachine ontkalken

Een wasmachine is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het gemak van de wasmachine is groot en scheelt een hoop tijd. Wel is het van belang om de wasmachine goed schoon te houden om zo iedere dag opnieuw te kunnen blijven genieten van een goed werkende wasmachine. 

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je de wasmachine kalkvrij maakt en de levensduur verlengt van je wasmachine. 

Waarom is het nodig een wasmachine te ontkalken?

Het ontkalken van de wasmachine is nodig om verschillende redenen; zo is het verkalken van de machine nadelig voor de levensduur van het apparaat, kan het  voorkomen dat kalk vlokken zich met het schone wasgoed mengt en dat er witte strepen achterblijven. 

Wellicht het belangrijkste argument voor het ontkalken van de wasmachine is, dat het zorgt dat het verwarmingselementen niet verkalkt en de wasmachine dus beter en efficiënter kan functioneren. 

Hoe ontkalk ik een wasmachine?

Het ontkalken van de wasmachine kan op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die de wasmachine ontkalken met wasmachine reiniger, dit is een effectieve methode. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om de wasmachine te ontkalken met soda, een vaatwasser tablet of azijn. 

In stappen de wasmachine kalkvrij

Stap 1: Kies op welke manier je de wasmachine wilt ontkalken, wil je dit doen met azijn of wasmachine reiniger? Doe deze vloeistof dan in het wasmiddelbakje.

 Is de keuze gevallen op de reiniging met soda of een vaatwastablet, dan kan dit direct in de wastrommel worden neergelegd.


Stap 2: Na het kiezen van de reinigingsmethode gaan we starten met de ontkalking, kies het wasprogramma 40° of 60° . Laat dit programma draaien zonder was, anders kan het middel wellicht de was aantasten en werkt de ontkalking minder effectief. 

Stap 3: Nu het eerste programma klaar is moet er nog een programma worden gedraaid. Dit keer zonder toegevoegd middel en een wederom met een lege trommel. 

Dit zorgt ervoor dat de wasmachine volledig schoon spoelt en het overtollig toegevoegde schoonmaakmiddel wordt verwijderd uit de wasmachine.

Nu is de ontharder volledig ontkalkt. Lees in de stappen hieronder verder over de verder schoonmaak van de wasmachine.

Stap 4: Controleer en reinig het zeepbakje, door deze regelmatig schoon te maken is het niet alleen prettiger maar ziet de ontharder er gelijk weer als nieuw uit. 


Ook de controle en reiniging van het pluizenfilter is van belang, door dit filter goed schoon te houden kan de wasmachine beter zijn warmte kwijt en kunnen er zich geen bacteriën vormen in het filter. Dit is vaak ook een oorzaak van nare geurtjes rondom de wasmachine en in de schone was.

Stap 5: Als laatste is het aan te raden de wasmachine trommel extra te reinigen, dit kan door een was te draaien op 90 ° , hierdoor zullen de bacteriën doden. 

Tip! Mocht je geen kleding hebben die gewassen kan worden op 90 ° dan kan de wasmachine ook met een lege trommel draaien.

Altijd een kalkloze wasmachine?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *