Waterontharder kopen: Alles over waterontharders

Leuk dat je interesse toont in het kopen van een waterontharder. Wij ondersteunen graag in de zoektocht naar de juiste waterontharder. Voor veel huishoudens in Nederland is een waterontharder nog taboe. In veel andere Europese landen zien we echter dat een waterontkalker gemeengoed aan het worden is. En dat is maar goed ook, want hierdoor gaat je apparatuur een stuk langer mee.

In dit artikel willen we graag dieper ingaan op: wat is een waterontharder? Hoe werkt een waterontharder en wat zijn de prijzen van een waterontharder?

Onze verschillende series!

WTR Budget

Leverbaar in een prijs vanaf:
399
 • Basis waterontharder voor een erg vriendelijke prijs
 • Onthardt het water volledig
 • Geen water beschikbaar tijdens de regeneratie
 • Standaard 2 jaar garantie

WTR Ceramic Premium

Leverbaar in een prijs vanaf:
649
 • Meestverkochte waterontharder in ons assortiment
 • Gewoon water beschikbaar tijdens regeneratie
 • Eenvoudig in te stellen
 • Standaard 10 jaar garantie

WTR Ceramic High End

Leverbaar in een prijs vanaf:
799
 • Nieuwste model waterontharder in ons assortiment. Gebaseerd op de Ceramic Premium
 • Biedt een aantal extra's ten opzichte van de Ceramic Premium
 • Voorzien van zoutalarm en vakantiemodus
 • Standaard 10 jaar garantie

Fleck 5800 SXT

Leverbaar in een prijs vanaf:
779
 • Populaire waterontharder van het merk Fleck.
 • Heeft verder dezelfde functionaliteiten als de Ceramic Premium
 • Minder slijtvast dan een waterontharder met keramische schijven
 • Standaard 2 jaar garantie

Fleck 5800 XTR

Leverbaar in een prijs vanaf:
929
 • De XTR versie is de uitgebreide versie van de Fleck 5800 SXT
 • Kleurentouchscreen en proportionele bepekeling.
 • Minder slijtvast dan een waterontharder met keramische schijven
 • Standaard 2 jaar garantie

Hoe werkt een waterontharder?

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Je kunt het hebben over een magneet waterontharder, reverse osmose, filtratie van hard water of ontharden op basis van ionenuitwisseling. Wij gaan het over het laatste hebben.

Waterontharder op basis van ionenuitwisseling

Een waterontharder is simpel gezegd een apparaat waarmee de hoeveelheid kalk in het water verminderd wordt. In de meeste gevallen zo effectief dat het apparaat alle kalk uit het water haalt. Hard water wordt hiermee verminderd en zorgt voor zacht water. De hoeveelheid kalk in het water wordt in Nederland uitgedrukte in Duitse graden. Dit zegt dus wat over de hardheid van het water. Hoe hoger het getal, des te harder het water is.

Hard leidingwater loopt door de cilinder van de waterontharder welke is gevuld met harsbolletjes. In deze harsbolletjes zitten negatief geladen natriumionen. Deze harsbolletjes trekken de positief geladen calcium en magnesium ionen aan en worden dan uitgewisseld. Het water verlaat dan de cilinder zonder de calcium en magnesium ionen. Dit ervaren wij als zacht water. 

De natrium ionen zijn toegevoegd aan het water. Dit is niet te verwarren met keukenzout, want dat is natriumchloride. Het is dus niet zo dat het leidingwater nu naar zout smaakt. Natrium is van zichzelf een smaakloze stof. Door het drinken van leidingwater met natrium krijg je ongeveer 2% van je dagelijkse hoeveelheid natrium binnen. Dit is verwaarloosbaar. 1 liter water bevat ongeveer 0,1 gram natrium. 

Op een bepaald moment raken de harsbolletjes verzadigd, waardoor ze minder ionen kunnen uitwisselen. Het ontbreekt dan aan negatief geladen natrium ionen. De cilinder wordt dan gespoeld met pekelwater. Dat is water waarin zout is gelost. Het pekelwater wordt aangemaakt in het zoutreservoir van de waterontharder. Dit reservoir is gevuld met zoutkorrels of zouttabletten waarin een laagje water staat. 

Dit laagje water is voldoende om telkens genoeg zout op te lossen voor een spoelcyclus. Een ander woord voor deze spoelcyclus is regenereren. Het pekelwater spoelt de calcium en magnesium ionen van de harsbolletjes af. Dit wordt vervolgens afgevoerd via het riool. Daarna wordt de cilinder nog even een poosje doorgespoeld met leidingwater. Dit zorgt ervoor dat alle zout weg is en er alleen nog maar negatief geladen natriumionen bevinden. 

1 liter hars heeft 120 gram zout nodig om voldoende te kunnen regenereren. Om dus 10 liter hars goed te kunnen regenereren, moet je 1,2 kg zout oplossen in water. Met een 25 kg zak zouttabletten kun je dus iets meer dan 20 keer een regeneratie uitvoeren. In dit geval bij een waterontharder met 10 liter hars.

Verschillende typen waterontharders

Je kunt grofweg een scheiding maken tussen mechanisch gestuurde en elektronisch gestuurde waterontharders. Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk.  Een elektronisch gestuurde werkt op basis van elektriciteit. Over het algemeen is een mechanisch gestuurde versie goedkoper. Nadeel is dat je echter een klein drukverlies hebt, omdat hij moet schakelen op basis van waterdruk. Daarnaast kun je nauwelijks instellen.

Wij werken zelf met elektronisch gestuurde waterontharders. Hierdoor is de waterontharder volledig naar wens in te stellen door middel van verschillende regeneratie cycli. Hierdoor heb je een stuk controle op je spoelwaterverbruik. Features zoals bijvoorbeeld variabele bepekeling zijn hierdoor ook mogelijk. Wanneer de hars voor 75% verzadigd is, zal deze ook voor maar 75% gaan regenereren. Dit levert een besparing op met betrekking tot zout- en spoelwaterverbruik.

Daarnaast worden waterontharders online aangeboden met verschillende typen besturing:

 1. Tijdgestuurd

 2. Volume gestuurd

 3. Tijd- en volumegestuurd

 4. Proportioneel tijd en volumegestuurd

De eerste twee typen waterontharders zijn erg verouderd en zie je nauwelijks meer aangeboden. Over het algemeen kun je bij de meeste waterontharders kiezen of je op tijd of op volume wil gaan sturen. Wanneer je dan kiest voor een sturing op basis van volume, kun je alsnog instellen dat hij op basis van tijd moet overrulen. En dat is erg handig.

Stel je voor dat je 6000 liter water kunt ontharden tussen 2 regeneraties, maar je gaat op vakantie. Dan kom je in drie weken tijd niet aan een verbruik van 6000 liter water. Dit zou betekenen dat er drie weken lang niet gespoeld wordt. Hierdoor heb je kans op te lang stilstaand water. 

Je kunt dan instellen dat wanneer een waterontharder zijn volume niet haalt, hij alsnog gaat spoelen na bijvoorbeeld 10 dagen. Op deze manier heb je een erg efficiënte methode te pakken. Mocht je bijvoorbeeld een zwembad in de tuin vol laten lopen, haal je het volume bij wijze van spreken al in twee dagen. Dan gaat de waterontharder al na twee dagen spoelen. 

Wat je dan ook nog in kunt stellen is dat hij uitgesteld volume en tijdgestuurd werkt. Dit houdt in dat wanneer hij moet gaan regenereren, hij dit gaat doen op het tijdstip dat je gekozen hebt voor die dag. In veel gevallen staat dit standaard op 2 uur ‘s nachts. Maar wat is dan proportioneel tijd en volumegestuurd? Stel dat je binnen 10 dagen het volume niet hebt gehaald en hij op basis van tijd gaat regenereren. Dan heb je kans dat de hars maar voor 80% is verzadigd in plaats van 100%. 

Het is dan zonde als hij wel volledig gaat regenereren. In deze modus gaat hij dan ook maar 80% regenereren. Dit betekent dat proportioneel tijd en volumegestuurd de meest efficiënte manier van regenereren is. Daarnaast is dit ook de meest besparende manier van regenereren.

Waterontharder prijs

Ondanks het feit dat wij werken met uitsluitend elektronisch gestuurde waterontharders, kunnen wij toch de prijs van een waterontharder laag houden. Wij kopen erg groot in, maken geen gebruik van een showroom, hebben geen vertegenwoordigers onderweg en kiezen ervoor om zoveel mogelijk per mail of per livechat af te handelen. Zo kunnen we kostprijs laag houden. Daarnaast nemen we genoegen met een normale marktconforme marge.

Zo heb je bij ons een uitgesteld tijd en volumegestuurde waterontharder vanaf € 399,- Wil je de meest uitgebreide waterontharder die er beschikbaar is in Nederland, dan zit je bij ons op € 949,- voor een proportioneel gestuurde waterontharder. Dit is toch even wat anders dan de € 1950,- prijzen die je ook online voorbij ziet komen. De fabrieksgarantie is bij ons gewoon gelijk aan de rest van de aanbiedende partijen. En ook kun je de waterontharder laten installeren door ons. We kunnen dit scherp aanbieden omdat we eigen installateurs in dienst hebben. Wij werken niet met zzp’ers. 

Hierdoor heb je ook gewoon netjes garantie op de installatie, zonder dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Wil je graag zelf installeren? Geen probleem. Wij leveren installatie kits voor de handige doe-het-zelvers inclusief een uitgebreide instructie.  En voor de garantie maakt dit helemaal niets uit.