Waterfilter voor heerlijk drinkwater uit je eigen kraan?
Tafelwater van horeca kwaliteit!
Een waterfilter aansluiten op je waterleiding? Dat is toch de grootste onzin? We wonen in Nederland en ons drinkwater is van erg hoge kwaliteit. We zijn bezig om onze wc’s te spoelen met regenwater, omdat het immers zonde is om hier onze hoge kwaliteit drinkwater voor te verspillen.
Waarom het dan toch raadzaam is om een waterfilter te plaatsen in je bestaande waterleiding, lees je in dit blog!
Wat is een waterfilter?
Een waterfilter is er in vele soorten en maten. Voor tuinberegening, het oppompen van grondwater en het bekende Intex zwembad in je achtertuin zijn ze alom bekend. Waar de ene geschikt is voor het filteren van ijzer of mangaan is het andere waterfilter vooral geschikt voor het filteren van zanddeeltjes. Laatstgenoemde is bij ons te vinden in de webshop als een sedimentfilter.
Sedimentfilter
Sedimentfilters zijn er te vinden met grove mazen, maar ook met heel erg fijne mazen. Elk heeft zijn eigen toepassing. Hoe fijner de maas, hoe fijner er gefilterd wordt, maar ook des te meer drukverlies je kunt ervaren. Daarnaast heb je bij verontreinigd water sneller last van verstopping.
Voor meer advies over zandfilters of sediment filters, raden we je aan een van onze andere informatie artikelen te lezen op de FAQ pagina. Of neem contact op met een van onze medewerkers. Ze kunnen je hier alles over vertellen.
Koolstoffilter
Het waterfilter wat we hieronder gaan bespreken is een zogenaamd koolstoffilter. Een koolstoffilter is simpelweg gericht op het verwijderen van geur en smaakstoffen die in het water zitten. Sommige fabrikanten spreken hierbij ook wel over ultrafiltratie of microfiltratie. Dit omdat de meest fijne deeltjes uit het water wordt gehaald door middel van de sterk absorberende eigenschappen van actief kool.
Ondanks dat ons kraanwater getest wordt op schadelijke stoffen aan hand van de gestelde norm, wil het niet zeggen dat er geen enkele stof meer in het water zit. Dit kun je heel erg simpel testen met een TDS / PPM meter. In jip en janneke taal is dit niets meer dan een staaf in de vorm van een thermometer die je in een glas water steekt.
Vervolgens vertelt de TDS / PPM meter dan hoeveel deeltjes (Parts Per Million) er in het water zitten. Let op: Dit is niet hetzelfde als een hardheidsmeter of een pH meter. Duitse Hardheid en pH zijn een van de zoveel deeltjes die in het water zitten!
Dat kraanwater voldoet aan de norm wil dus niet zeggen dat er nog pesticiden, hormonen, restjes geneesmiddelen of herbiciden in het water zitten. We willen niet gelijk paniek zaaien, dat is niet het doel van deze blog. Wel merken we dat steeds meer consumenten ons pro-actief benaderen voor een waterfilter omdat toch wel recent in het nieuws is geweest dat er steeds meer medicijnresten in het water worden aangetroffen, omdat mensen dit op een verkeerde manier “dumpen”. De watermaatschappij kan dit allemaal niet 100% filteren.
Een actief koolstoffilter (ook wel carbonfilter genoemd) bevat actieve koolstof gemaakt van cocos deeltjes, waardoor het organisch is. Doordat deze koolstof erg poreus is, heeft het een ontzettend groot absorberend vermogen. Deze poreuze vormen komen overeen met de grootte van de deeltjes in het water die je graag zou willen absorberen, namelijk de resterende schadelijke stoffen, geur- en smaakstoffen.
Wil je alle technische ins en out weten, mag je altijd sparren met een van onze medewerkers.
Actief koolfilter voor waterzuivering
Wat vooral van belang is dat wij voor de waterzuivering uitsluitend gebruik maken van actieve koolstof van cocos deeltjes en niet van granulaat. Cocos delen hebben namelijk micro poreuze poriën in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout. Hierdoor kunnen ze de meest fijne deeltjes filteren, waaronder kankerverwekkende stoffen, chloor en zware metalen.
En dat verschil? Dat proef je met onze waterfilter in heerlijk zuiver water.
Actief koolfiltratie door middel van een carbon filter wordt industrieel al erg lang toegepast. Met name voor de grondwaterzuivering en productie van proceswater. Actief koolfilters worden ook toegepast als een voorfilter voor een reverse osmose installatie. Het grote voordeel hiervan is dat je het membraan voor een Osmose installatie zo min mogelijk belast.
Waterfilter voor de keukenkraan
Wil je graag zuiver drinkwater net zoals je dit ook in een goed restaurant drinkt? Dan is een waterfilter een goede investering. Het gaat dan niet zozeer om de vraag of er wel of geen schadelijke stoffen meer in het water zitten, maar om het feit dat er geur- en smaakstoffen in je drinkwater zitten. Deze wil je graag absorberen, zodat het water kraakhelder is en deze een lekkere smaak heeft.
Deze smaak heeft ook direct zijn positieve uitwerking op een kop thee of een heerlijk kopje koffie. En wat dacht je van ranja voor de kinderen? Alles smaakt beter. Het enige wat ons waterfilter niet kan? Dat is het serveren van een koekje bij de koffie. Dat zul je toch nog zelf moeten doen.