Kosten van een waterontharder

De kosten van een waterontharder kun je opdelen in een aantal onderdelen:

 1. De aanschaf van een waterontharder
 2. Installatie van een waterontharder
 3. Onderhoud van een waterontharder
 4. Bijvullen van zout voor een waterontharder

De factor die de hoogte van de kosten bepaalt is het waterverbruik. Echter zul je zien dat al deze kosten ontzettend meevallen en verwaarloosbaar zijn. Elk huishoudelijk apparaat heeft onderhoud nodig en onderdelen zoals bijvoorbeeld stofzuigerzakken. Dit geldt dus ook voor een waterontharder.

De eenmalige installatie van een waterontharder is het goedkoopste om uit te laten voeren door een lokale installateur. Je bespaart hiermee op de voorrijkosten. Afhankelijk van de plaats waar de ontharder dient te komen betaal je tussen de 150 en 300 euro aan installatiekosten bij de lokale installateur.

Veel leveranciers van waterontharders verkopen een onderhoudscontract of schrijven een jaarlijks onderhoud voor a 150 euro per jaar. Bij ons is dat echt niet noodzakelijk. We geven een duidelijke handleiding mee over hoe je het beste zelf je waterontharder kunt onderhouden. Dit onderhoud bestaat (zoals bij elke leverancier) uit:

 1. Het meten van de waterhardheid
 2. Het reinigen van de verschillende onderdelen
 3. Het bijvullen van zout

Het zoutverbruik van een ontharder is in de regel 100 kilogram voor een 4 persoons huishouden. Dit kost per jaar 40 euro aan zout.

Wanneer je dus het onderhoud zelf uitvoert, betaal je alleen een paar tientjes per jaar aan zout. Dit bespaar je alleen al op het wasmiddel.

Onze verschillende series!

Meest gekozen!

Ook last van kalk?

Heb je een vaatwasser in huis omdat het gemak geeft? Heb je een magnetron in huis voor het gemak? Wellicht heb je ook een stortdouche omdat dit meer comfort geeft? Nog meer apparaten in huis die voor gemak zorgen?

Waarom dan nog geen waterontharder? In Amerika is het net als de vaatwasser een bijna vanzelfsprekend gegeven om deze in huis te plaatsen. Wij nuchtere Nederlanders kijken graag de kat uit de boom. Zelf ben ik ontzettend blij dat ik een waterontharder heb. Nu kan ik écht genieten van mijn stortdouche met heerlijk zacht water. Ook ramen worden streeploos schoon. Geen geschrob meer in de badkamer omdat het vuil zich aan de kalk hecht. Om nog maar te zwijgen over de kalkaanslag.

En oh ja, ik heb nu héérlijke koffie uit mijn automaat (ook zo’n luxe apparaat)

Nog niet overtuigd?

Waarom zou je voor WTR ontharders kiezen?

 • 110% laagste prijsgarantie
 • Op werkdagen besteld, de volgende dag in huis
 • 10 jaar garantie op de hars
 • Gratis advies van onze medewerkers
 • Leverbaar in Nederland, België en Duitsland
 • 100% kalkvrij water
 • Zowel zuinig met energie als met zout