Kalk in water | #1 in Waterontharders | Goedkopewaterontharders

De impact van kalk in water

Heeft u ooit gemerkt dat uw waterkoker na verloop van tijd witte vlekken begint te vertonen? Of misschien merkt u dat uw glazen na het afwassen dof worden, zelfs nadat u ze grondig hebt gereinigd? Dit zijn waarschijnlijk tekenen van een veel voorkomend probleem, namelijk te veel kalk in water. Kalk in water beperkt niet alleen de levensduur van huishoudelijke apparaten, maar kan ook een nadelige invloed hebben op onze huid, haar en kleding.

Waartoe kan veel kalk in water leiden?

Het is belangrijk om bewust te zijn van de problemen die kalk in water kan veroorzaken, zodat we passende maatregelen kunnen nemen om deze problemen te voorkomen of aan te pakken. Kalkaanslag ontstaat doordat kalkwater calcium- en magnesiumionen bevat, die zich ophopen wanneer het water verdampt, zoals bijvoorbeeld in een waterkoker. Dit leidt tot een harde, witte aanslag die zich op verschillende oppervlakken in ons huis kan vormen. Naast deze impact kan kalkafzetting ook leiden tot verstopte leidingen en verminderde efficiëntie van huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten, wasmachines en vaatwassers.

Wat is kalk precies?

Kalk, ook bekend als calciumcarbonaat, is een mineraal dat van nature voorkomt in gesteente, bodem en zelfs ons eigen lichaam. Het is een veelvoorkomend element in de aardkorst en wordt vaak aangetroffen in waterbronnen. Wanneer water door rotsformaties stroomt die kalk bevatten, neemt het kalkdeeltjes op en wordt het “hard” water. Dit kan problematisch zijn voor huishoudens, omdat hard water verschillende negatieve effecten heeft op de waterkwaliteit.

Oorzaken van kalkafzetting

De belangrijkste oorzaak van kalkafzetting in leidingwater is de geografische locatie. Sommige gebieden hebben van nature harder water dan andere. Dit heeft te maken met de samenstelling van de grond waaruit het water gewonnen wordt. Gebieden met een hoog gehalte aan kalkhoudende gesteenten hebben meer kans op kalkafzetting in het water.

Naast de geografische locatie kunnen er ook andere factoren zijn die bijdragen aan kalkafzetting. Bijvoorbeeld verouderde leidingen en pijpleidingen, die na verloop van tijd slijten en kleine schilfers produceren. Deze schilfers kunnen zich ophopen en kalkafzetting veroorzaken. Daarnaast kan het verwarmen van water ook bijdragen aan kalkafzetting, omdat calciumcarbonaat minder oplosbaar is bij hogere temperaturen.

De impact van kalk op waterkwaliteit

Het is belangrijk om de impact van kalk op de waterkwaliteit te doorzien. Kalk in water heeft namelijk een flink aantal negatieve effecten, zowel zichtbare als onzichtbare, op huishoudelijke apparaten en waterleidingen.

Zichtbare gevolgen van kalkafzetting zijn bijvoorbeeld kalkaanslag en vlekken op kranen, douchekoppen en andere oppervlakken die regelmatig met water in aanraking komen. Deze kalkaanslag kan moeilijk te verwijderen zijn en geeft uw badkamer of keuken een onverzorgde uitstraling. Bovendien kan kalkafzetting verstoppingen veroorzaken in waterleidingen en apparaten zoals wasmachines en vaatwassers.

De onzichtbare gevolgen van kalkafzetting zijn overigens minstens zo belangrijk. Kalk kan zich bijvoorbeeld al snel ophopen in huishoudelijke apparaten, waardoor ze minder efficiënt werken en meer energie verbruiken. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een kortere levensduur van de apparaten. Daarnaast kan kalk ook de smaak en geur van het water beïnvloeden, waardoor het minder lekker is om te drinken.

Wat zijn waterontharders en hoe werken ze?

Waterontharders zijn apparaten die worden gebruikt om de hardheid van het water te verminderen door calcium- en magnesiumionen te verwijderen. Deze ionen zijn verantwoordelijk voor kalkvorming, wat kan leiden tot verstopte leidingen, vlekken op sanitair en een kortere levensduur van huishoudelijke apparaten.

Waterontharders maken gebruik van een proces genaamd ionenuitwisseling. Het harde water stroomt door een harsbed in de waterontharder, waar de calcium- en magnesiumionen worden vervangen door natriumionen. Hierdoor wordt het water zacht en vrij van kalk.

Voordelen van een waterontharder in huis

Hard water en veel kalk in water kunnen een negatief effect hebben op uw huid en haar. De mineralen in hard kalkwater kunnen de poriën verstoppen, wat kan leiden tot huidirritatie, acne en een droge huid. Daarnaast kan hard water ook het haar dof en droog maken. Door gebruik te maken van een waterontharder, kunt u genieten van een zachte en gezonde huid en glanzend haar.

Kalkaanslag is ook een veelvoorkomend probleem in huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwassers en wasmachines. Kalk kan zich ophopen in de onderdelen van deze apparaten en de goede werking ervan belemmeren. Door het gebruik van zacht water met een waterontharder kunt u de vorming van kalkaanslag verminderen en zo de levensduur van uw apparaten verlengen.

Besparing op schoonmaakmiddelen

Hard kalkwater kan het rendement van schoonmaakmiddelen verminderen, omdat ze zich minder goed mengen en schuimen in hard water. Dit betekent dat u meer schoonmaakproducten nodig heeft om dezelfde resultaten te bereiken. Met zacht water kunt u echter dezelfde reinigingskracht bereiken met minder schoonmaakmiddelen, wat besparing oplevert.

Daarnaast kan hard water ook leiden tot kalkaanslag op uw verwarmingselementen, zoals boilers en geisers. Deze kalkaanslag kan de warmteoverdracht verminderen, waardoor uw apparaten harder moeten werken en meer energie verbruiken. Door zacht water te gebruiken, kunt u dus ook op uw energierekening besparen.

Minder schoonmaakwerk en onderhoud

Kalkvlekken op sanitair en glazen douchewanden kunnen lastig zijn om schoon te maken en kunnen een doffe uitstraling geven aan uw badkamer. Met een waterontharder kunt u deze kalkaanslag voorkomen, waardoor uw badkamer er altijd schoon en glanzend uitziet.

Daarnaast zal het ook de levensduur van kranen, douchekoppen en andere sanitaire voorzieningen verlengen, omdat kalk geen kans krijgt zich op te hopen en schade aan te richten.

Hoe kiest u de juiste waterontharder?

Het is belangrijk om te weten hoe hard het water in uw omgeving is, zodat u een waterontharder kunt kiezen die geschikt is voor die hardheid. Hoe u dit doet? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee!

De capaciteit van de waterontharder is ook een belangrijke factor, de capaciteit wordt uitgedrukt in liters of gallons per minuut en geeft aan hoeveel water de ontharder per tijdseenheid kan verwerken. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterontharder voldoende water kan leveren aan alle apparaten in huis.

Informeer bij het kiezen van een waterontharder ook zeker naar de installatieopties en eventuele onderhoudsvereisten van de waterontharder. Sommige modellen vereisen professionele installatie, terwijl andere eenvoudig zelf te installeren zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *