Ontijzering water | #1 in Ontharders | Goedkopewaterontharders

Hoe kunt u uw water ontijzeren?

Het kan erg frustrerend zijn wanneer uw kraanwater een onaangename geur heeft, rare kleur vertoont of bruine vlekken achterlaat in uw sanitair. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer in het water. IJzer is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in veel watervoorzieningen voorkomt.

Hoewel het niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het vervelende bijwerkingen hebben. Zoals lelijke vlekken in het sanitair en kleding. Daarnaast kan het ijzer neerslaan en zich ophopen in leidingen, wat tot verstoppingen kan leiden. Het ontijzeren van water kan helpen deze problemen op te lossen. De ontijzering is het proces waarbij het ijzer uit het water wordt verwijderd om deze problemen te voorkomen. Het zorgt ervoor dat uw kraanwater schoon en helder is, zonder de negatieve effecten van ijzer.

Hoe komt ijzer in het water terecht?

Er zijn verschillende oorzaken waarom ijzer in het water kan zitten. Als eerste zijn er de natuurlijke bronnen. IJzer kan van nature voorkomen in bodems en gesteenten. Wanneer regenwater door deze bodems sijpelt, kan het ijzer oplossen en in het grondwater terechtkomen.

Een tweede oorzaak is corrosie. IJzeren leidingen en fittingen kunnen na verloop van tijd corroderen, waardoor er ijzerdeeltjes in het water terechtkomen. Dit kan vooral voorkomen in oudere waterleidingsystemen. En als laatste kan het uit bronwater komen. Als u water uit een bron gebruikt, kan het natuurlijke ijzergehalte hoger zijn dan bij normaal leidingwater. Dit komt omdat bronnen vaak in contact komen met de aardkorst, waar het ijzer zich bevindt.

Voordelen van de ontijzering van water

Een van de belangrijkste voordelen van ontijzering is de verbetering van de waterkwaliteit. Wanneer het ijzergehalte in het water hoog is, kan dit leiden tot een onaangename smaak en geur. Daarnaast kan het zetten van thee of koffie met ijzerrijk water zorgen voor een te donkere en troebele drank. Door ontijzering toe te passen, kunt u genieten van een betere smaak en geur van uw kraanwater.

Naast het positieve effect op de waterkwaliteit, kan ontijzerd water ook de levensduur van uw huishoudelijke apparaten verlengen. IJzerdeeltjes kunnen zich afzetten in bijvoorbeeld boilers, wasmachines en vaatwassers, wat kan leiden tot verstoppingen en schade aan de apparatuur. Door ontijzerd water te gebruiken, voorkomt u deze ophoping van ijzer en verlengt u de levensduur van uw apparaten.

Gezondheidsaspecten van het ontijzeren van water

Hoewel ijzer in het drinkwater geen directe bedreiging vormt voor de gezondheid, kan een hoge concentratie van dit mineraal toch enkele gezondheidsproblemen veroorzaken. Een veelvoorkomend probleem is dat ijzer vlekken kan achterlaten op kleding en sanitair, waardoor hygiëne een uitdaging kan worden. Daarnaast kan het drinken van ijzerrijk water leiden tot maagklachten, zoals misselijkheid en buikpijn.

Ontijzerd water heeft niet op deze manier allerlei voordelen voor de algemene waterkwaliteit, maar ook voor uw haar en huid. Het wassen van uw haar met ijzerrijk water kan resulteren in dof en broos haar. Bovendien kan een hoog ijzergehalte de poriën van uw huid verstoppen, wat kan leiden tot acne en andere huidirritaties. Ontijzerd water daarentegen zal uw haar gezond en glanzend maken, terwijl uw huid schoon en fris blijft.

Ontijzeren van water

Een veelgebruikte methode voor ontijzering is chemische ontijzering. Dit proces maakt gebruik van chemicaliën zoals kaliumpermanganaat of chloor om het ijzer in het water te oxideren. Hierdoor wordt het ijzer omgezet in een vaste vorm die gemakkelijk kan worden verwijderd door filtratie. Deze methode is effectief en kan worden gebruikt voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik. Het vereist echter regelmatig onderhoud en het gebruik van chemicaliën, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn.

Een andere veel gebruikte methode is mechanische ontijzering. Dit proces maakt gebruik van filters om het ijzer uit het water te verwijderen. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, waaronder zandfilters, actieve koolfilters en ionenwisselaars. Deze filters kunnen zeer effectief zijn in het verwijderen van ijzer uit het water, maar moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om optimale prestaties te garanderen.

Water ontijzeren met een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat hard water behandelt om overtollige mineralen, zoals calcium en magnesium, te verwijderen. Maar wist u dat sommige waterontharders ook in staat zijn om ijzer uit het water te verwijderen? Dit is mogelijk door gebruik te maken van een speciaal filtermedium dat ontworpen is om ijzerdeeltjes op te vangen.

Het principe achter een waterontharder is vrij eenvoudig. Het harde water stroomt door de tank van de waterontharder, waar het in contact komt met het filtermedium. Dit medium bevat kleine harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De ijzerdeeltjes in het water worden aangetrokken door de harsbolletjes en blijven eraan kleven. Vervolgens wordt het gezuiverde water via de uitlaat van de waterontharder naar uw huishouden geleid.

Oxidatie en filtratie om ijzer te verwijderen

Ontijzering van water is een duurzame oplossing in meerdere opzichten. Het ontijzeringsproces maakt gebruik van verschillende technologieën, zoals oxidatie en filtratie, om het ijzer uit het water te verwijderen. Deze processen zijn over het algemeen milieuvriendelijk en hebben geen negatieve impact op het milieu. Het vermindert de hoeveelheid chemische stoffen die nodig zijn om hard water te behandelen.

Advies op maat nodig?

Als u op zoek bent naar een ontijzeringssysteem voor thuisgebruik, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de waterkwaliteit in uw omgeving te beoordelen. Laat uw water testen om het exacte ijzergehalte te bepalen, maar ook andere parameters zoals pH-waarde en hardheid.

Op basis van deze informatie kunt u het juiste ontijzeringssysteem kiezen dat u wilt gaan gebruiken. Mocht het zo zijn dat uw water ook veel magnesium of calcium bevat, kunnen wij advies op maat geven over het aanschaffen van een waterontharder. Dit kan het water eenvoudig en snel ontijzeren, en ook kalkaanslag in uw leidingen of huishoudelijke apparaten voorkomen.

Bij het installeren van een ontijzeringssysteem is het raadzaam om een van onze monteurs in te schakelen. Deze kan helpen bij het bepalen van de beste locatie voor het systeem en ervoor zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd.

Voor een professionele installateur is deze taak gewoonlijk binnen ongeveer twee uur voltooid. Met de juiste hulpmiddelen en enige basiskennis van loodgieterij, kan een doe-het-zelver deze taak ook zelfstandig uitvoeren!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *