Installeren van de WTR Ceramic waterontharder

Previous
Next

Hierboven een slideshow met de stappen voor het installeren van onze keramische waterontharder. De afbeeldingen staan in chronologische volgorde!

Uitpakken van de waterontharder

De WTR Ceramic premium wordt geleverd met de volgende onderdelen:

 • Stuurklep met bypass
 • 2 verloopstukken voor de bypass
 • Top strainer
 • Rubberen ring
 • Voeding
 • Blauwe cilinder gevuld met hars
 • Zoutvat met geïntegreerde vlotter
 • Pekelslang

Optioneel: Installatiekit bestaande uit:

 • 2 stuks flexibele slang met 3/4 aansluiting
 • 2 knelkoppelingen voor 22mm koper
 • afvoerslang

Installeren van de waterontharder

Pak de stuurklep uit de doos en monteer hierop de top strainer samen met de rubberen ring. Zie hiervoor foto 1 voor de onderdelen, foto 2 voor de onderkant van de stuurklep en foto 3 hoe deze gemonteerd moet worden. De top strainer druk je er goed stevig in en vervolgens draai je deze tegen de klok in vast.

Vervolgens pak je de blauwe harscilinder. Hierop zit een zwarte dop. Deze kun je er af draaien. Vervolgens druk je de stuurklep op de pvc buis welke in de harscilinder zit. Dit gaat wat stroef, omdat je hem door de o-ring heen moet drukken. Vervolgens draai je de stuurklep vast door deze met de klok mee te draaien. Gewoon handvast en daarna geef je hem nog een kwartslag. Door de rubberen ring heb je deze nu mooi waterdicht gemonteerd. Het resultaat is foto 4.

Het monteren van de bypass

Foto 5 laat de achterkant van de keramische stuurklep zien. Hierop zie je alle aansluitingen. Allereerst gaan we de bypass plaatsen en twee warteltjes vervangen. Draai als eerste de bestaande schroefwartels met buitendraadverbinding die aan de stuurklep verbonden zijn, eruit (deze mogen weggegooid worden, deze zijn we niet meer nodig). Vervang hierna de uitgedraaide wartels voor de bijgeleverde koppelstukken door, let hierbij erop dat de watermeter en het blauwe afdichtingsringetje er niet uitvallen. Zie het resultaat na vervanging van de verbindingstukken op foto 6, dit is ons uitgangspunt voor het monteren van de bypass. Hierna kunt u de meegeleverde bypass er gewoon op drukken en vervolgens de bevestigen door de lipjes op de plaats klikken. Nu zit hij stevig vast, snellere manier van monteren is er niet!

De Bypass heeft als functie om de waterontharder te bypassen, zodat het water niet door de waterontharder gaat. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld de waterontharder er tussenuit moet pakken, of wanneer je tuin wil sproeien of een zwembad wilt vullen. Door de waterontharder dan op bypass te zetten, gebruik je hard water. 

Nu je aan het installeren bent, zet je de waterontharder ook op bypass. Zodra de waterontharder gereed is voor gebruik haal je de bypass over naar de service stand.

Pekelslang aansluiting

Foto 7 laat de pekelslang ofwel de slang zien waarmee je de stuurklep met het zoutvat verbind. Dit is overigens ook de enige slang die nodig is tussen de stuurklep en het zoutvat. Je kunt het zoutvat hierdoor gerust 10 meter verderop plaatsen, 3 meter hoger, lager, links, rechts, maakt allemaal niet uit. Op basis van de waterdruk kun je prima 3 meter opvoeren. 

De pekelslang moet je aan beide zijden voorzien van een steunhuls. Eentje zit bij stuurklep geleverd, de andere zit in de vlotter van het zoutvat. Naast het steunhulsje kun je optioneel het zeefje plaatsen (niet verplicht) en daarnaast de zwarte kunststof wartel welke zelfklemmend is. Op sommige waterontharders zit ook wel eens een messing wartel. Dan heb je nog een witte knelring nodig. 

Foto 8 laat zien hoe je de pekelslang moet bevestigen aan de stuurklep. Dit is gewoon door simpelweg de wartel erop te draaien met de klok mee tot deze goed handvast zit. 

Monteren van de vlotter in het zoutvat

Wanneer je de deksel van het zoutvat optilt, dan zie je hierin een ronde pvc buis met een deksel. Wanneer je dit deksel eraf haalt, zie je hierin een vlotter zitten. Hoe deze er helemaal uitziet, zie je op foto 9. Bovenin op de vlotter zie je weer dezelfde zwarte wartel zitten. Controleer ten alle tijden of deze wartel goed bevestigd zit op de vlotter en controleer of deze er niet zomaar afgetrokken kan worden, indien nodig kan je hem even wat vaster aandraaien. Na het controleren van de wartel plaats je het andere einde van de pekelslang hier in en deze draai je ook weer goed hand vast, zodat deze zichzelf aan klemt.  Zie hiervoor foto 10. Nu heb je het zoutvat volledig aangesloten.

Op het zoutvat zit ook nog een afvoerwartel. Deze is optioneel aan te sluiten op het riool en werkt als dubbele overloop op het moment dat de vlotter defect zou raken. Deze kun je alleen aansluiten overigens als het riool zich onder het zoutvat bevindt. Je kunt dit namelijk niet opvoeren zonder een externe pomp.

Monteren van de afvoerslang

Wanneer je de installatiekit hebt besteld, zie je hierin ook onze transparante afvoerslang. Deze kun je simpel op onze waterontharder stuurklep draaien. Zie hiervoor foto 11. De andere kant van de afvoerslang sluit je aan op het bestaande riool. Dit kan met bijvoorbeeld een boortule of een airgap die je op een sifon lijmt net als bij bijvoorbeeld je wasmachine aansluiting. Een 40mm rioolbuis is al meer dan voldoende.

De aftakking maken op de bestaande waterleiding

De waterontharder plaats je het liefst zo dicht mogelijk bij de plaats waar de bestaande waterleiding de woning of het bedrijfspand binnenkomt. In veel gevallen is dat de meterkast. Omdat je onderin niet veel ruimte hebt, plaatsen wij zelf vaak een boekenkast plank op een halve meter hoogte, waarop de waterontharder komt te staan. Vervolgens draaien we de wateraansluiting dicht en tappen we het water af. Nu zagen we voorzichtig de bestaande waterleiding door op de plaats waar wij de aftakking willen maken. Veelal direct na de watermeter. In het geval van 22mm koper, kun je nu op beide kanten een messing knelkoppeling van onze installatiekit plaatsen. Op foto 12 zie je onze flexibele slang welke we meeleveren in onze installatiekit. Plaats de meegeleverde groene fiberringen in de schroefdraad en draai deze vervolgens op de buitendraad aansluiting van de messing knelkoppelingen. De andere kant van de flexibele slangen draai je op de bypass schroefdraad van de stuurklep. Let ook hier op dat je de fiberringen plaatst en dat handvast meer dan voldoende is. Mocht het straks toch nog een beetje druppen, dan geef je de slang nog een kleine slag met de bahco. Let ook op dat je de juiste kant van de slang op de inlaat plaatst en de andere op de uitlaat. Dit staat aangegeven op de bypass. Op foto 12 zie je netjes de flexibele slangen gemonteerd op de waterontharder stuurklep.

Het aansluiten van de voeding

Het laatste wat je dan nog hoeft te doen is het aansluiten van de voedingskabel op de stuurklep zie foto 13. Als dit gedaan is hoeft alleen nog maar de stekker in het stopcontact en kun je de waterontharder instellen voor gebruik met de door ons verstrekte parameters hieronder.

Vergeet nu ook niet om de waterkraan weer langzaam open te zetten en te controleren of alles lekvrij is aangesloten. Zodra dit is gelukt, zet je de bypass van de waterontharder op service stand en spoel je even 5 minuten de waterleiding door middels het open zetten van bijvoorbeeld de keukenkraan. In het begin kun je dan last hebben van wat bruin water. Dit wordt vanzelf beter. Ook kun je het filmlaagje proeven van de hars. Daarom belangrijk om goed door te spoelen. Schadelijk is het niet.

Taal selecteren en het instellen van de stuurklep

Om de taal in de stuurklep te wijzigen dien je voordat het stroom erop gaat de twee linker knoppen van de ontharder ingedrukt te houden en om door vervolgens de stekker in het stopcontact te stoppen. Er verschijnt nu een taalmenu en kies hierin de optie tot dat er de gewenste taal verschijnt.

Dit proces kan altijd later ook nog uitgevoerd worden, de opgeslagen instellingen zullen niet verwijderd worden en alleen de taal wordt gewijzigd.

De stuurklep kun je instellen door middel van de 4 toetsen. Je hebt naast het pijltje omhoog en omlaag ook nog een menuknop en een terug-knop. Wanneer de besturingsunit meer dan een minuut lang niet is ingedrukt, springt hij automatisch op de vergrendeling. Je kunt deze er weer afhalen door beide pijltoetsen 5 seconden in te drukken. 

Wanneer je op de menuknop drukt, kom je in het menu terecht, waar je onder andere de juiste tijd kunt instellen en de hieronder beschreven parameters.

Instellen van de parameters

Wanneer je de parameters wilt instellen, zorg je ervoor dat de besturingsunit is ontgrendeld en vervolgens druk je op de menuknop.

Nu ga je met de pijltoets naar onderen tot je bij de  geavanceerde opties bent gekomen. Bevestig dit met weer de menuknop. Nu krijg je de lijst met de volgende parameters te zien:

 • Wijzig modus
 • Wijzig uur regen
 • Wijzig watervol
 • Wijzig tegenspoelen
 • Wijzig pekel spoelen
 • Wijzig vullen pekel
 • Wijzig snel spoelen
 • Max dagen ts reg.
 • Wijzig out signaal

Welke instellingen je hier moet invullen zie je in onderstaande tabel. Deze kun je overnemen. Vervolgens is je waterontharder gereed voor gebruik. De laatste parameter met wijzig out signaal mag je negeren. Deze is niet nodig.

  WTR Ceramic 10 WTR Ceramic 15 WTR Ceramic 20 WTR Ceramic 30
Wijzig modus UF Uitgesteld UF Uitgesteld UF Uitgesteld UF Uitgesteld
Wijzig uur regen 02:00 02:00 02:00 02:00
Wijzig watervol. Zie tabel 2.1 Zie tabel 2.1 Zie tabel 2.1 Zie tabel 2.1
Wijzig tegenspoelen 3 5 6 9
Wijzig pekel spoelen 16 29 38 57
Wijzig vullen pekel 3 5 6 9
Wijzig snel spoelen 6 12 15 23
Max dagen ts reg. 10 10 10 10
Wijzig out signaal x x x x

2.1 Tabel hardheid vs capaciteit

  Ceramic 10 Ceramic 15 Ceramic 20 Ceramic 30
3 dH 6,8 m3 12,77 m3 17, m3 25,5 m3
4 dH 5,1 m3 9,58 m3 12,75 m3 19,13 m3
5 dH 4,08 m3 7,66 m3 10,2 m3 15,3 m3
6 dH 3,4 m3 6,38 m3 8,5 m3 12,75 m3
7 dH 2,91 m3 5,47 m3 7,29 m3 10,93 m3
8 dH 2,55 m3 4,79 m3 6,38 m3 9,56 m3
9 dH 2,27 m3 4,26 m3 5,67 m3 8,5 m3
10 dH 2,04 m3 3,83 m3 5,1 m3 7,65 m3
11 dH 1,85 m3 3,48 m3 4,64 m3 6,95 m3
12 dH 1,7 m3 3,19 m3 4,25 m3 6,38 m3
13 dH 1,57 m3 2,95 m3 3,92 m3 5,88 m3
14 dH 1,46 m3 2,74 m3 3,64 m3 5,46 m3
15 dH 1,36 m3 2,55 m3 3,4 m3 5,1 m3
16 dH 1,28 m3 2,39 m3 3,19 m3 4,78 m3
17 dH 1,2 m3 2,25 m3 3, m3 4,5 m3
18 dH 1,13 m3 2,13 m3 2,83 m3 4,25 m3
19 dH 1,07 m3 2,02 m3 2,68 m3 4,03 m3
20 dH 1,02 m3 1,92 m3 2,55 m3 3,83 m3

Eerste keer regenereren van de waterontharder

Nu de waterontharder gereed voor gebruik is, kun je de waterontharder voor de eerste keer regenereren. Dit doe je handmatig. Hierna gaat dit volledig automatisch op basis van volumesturing en het maximaal aantal dagen wat je ingesteld hebt bij de tijdsturing.

Vul het zoutvat allereerst met 5 liter water voor het eerste gebruik. De volgende keer gaat dit automatisch met de pekelslang, want dat is de laatste stap van de regeneratiecyclus.

Vul nu het zoutvat aan met zout voor ongeveer 2/3e. Hierdoor heeft het zoutvat genoeg ruimte om pekelwater aan te maken, zonder dat de vlotter vergrendeld of de overloop in werking gaat.

Zorg nu dat de vergrendeling van de besturingsunit af is door beide pijltoetsen 5 seconden ingedrukt te houden. Nu druk je op de handmatig/terugknop zodat de regeneratie wordt gestart. Vervolgens wacht je tot deze is afgelopen en hij weer in de service stand komt te staan. Nu is de waterontharder klaar voor gebruik en kun je genieten van volledig zacht water.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Table of Contents

Gerelateerde berichten