Waterhardheid in Nederland | Goedkopewaterontharders

In Nederland komt het vaak voor dat het grondwater van nature al behoorlijk hard is. Dit heeft te maken met het type bodemgesteente dat in ons land voorkomt. Kalksteen en krijt bevatten hoge niveaus van calcium en magnesium, waardoor het water deze mineralen absorbeert. De waterhardheid Nederland verschilt sterk per regio en te hard water heeft inderdaad best een aantal nadelen. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen voor té hard water zoals gebruik van een waterontharder.

Waterhardheid is een term die wordt gebruikt om de concentratie van calcium- en magnesiumionen in water aan te duiden. Deze ionen worden aanwezig in water door het contact met gesteente zoals kalksteen en dolomiet tijdens het transport door grondlagen. De mate van waterhardheid wordt gemeten in milligrammen per liter (mg/L) of ook wel graden Duitse hardheid (dH) genoemd. Maar hoe meet u waterhardheid, en nog belangrijker, hoe voorkomt u té hard water? Lees snel verder om erachter te komen!

Het meten van waterhardheid Nederland

Om de hardheid van water te meten, wordt er gekeken naar de hoeveelheid calcium en magnesiumionen in het water. De eenheid die hiervoor gebruikt wordt is de Duitse Hardheidsgraad (dH). Hoe hoger het aantal dH, hoe harder het water is. Er zijn verschillende manieren om de waterhardheid te meten. Een daarvan is het gebruik van teststrips die u in het water dompelt en vervolgens vergelijkt met een kleurenkaartje. Ook zijn er elektronische meetinstrumenten beschikbaar die een nauwkeurigere meting kunnen geven. 

Over het algemeen hebben oostelijke en zuidelijke gebieden van het land harder water dan het westen. Dit heeft te maken met de geologische samenstelling van de bodem en de aanwezigheid van kalksteenafzettingen. Gemiddeld genomen ligt de waterhardheid in Nederland tussen de 6 en 12 dH. Dit wordt beschouwd als matig tot vrij hard water. Er zijn in Nederland wel uitschieters naar boven en beneden, afhankelijk van waar u woont.

Gezondheidseffecten van hard water

Hard water kan gezondheidsproblemen veroorzaken, en een van de oorzaken daarvan is kalkaanslag. Wanneer het harde water verhit wordt, zoals bij het koken of in waterkokers, blijven er mineralen achter die zich ophopen en leiden tot een witte aanslag. Deze kalkaanslag kan moeilijk te verwijderen zijn. 

Wist u dat hard water ook huidproblemen kan veroorzaken? Sommige mensen ervaren irritatie en droogheid van de huid bij het gebruik van hard water. Dit komt doordat de mineralen in het water de natuurlijke oliën op de huid kunnen aantasten. Dit kan leiden tot een jeukende en geïrriteerde huid. 

Problemen in het huishouden door té hard water Nederland

Een minder bekend effect van hard water is de verminderde efficiëntie van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers. De mineralen in het water kunnen zich opbouwen in deze apparaten en zorgen voor verstoppingen en slijtage. Hierdoor kunnen de apparaten minder goed werken en uiteindelijk zelfs kapotgaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig betaalbare en effectieve oplossingen om van te hard water en de nadelige effecten af te komen.

Waterontharders bieden de oplossing

Wilt u de negatieve effecten van waterhardheid verminderen? De meest gebruikte en bekendste oplossingen zijn natuurlijk waterontharders. Een waterontharder is een apparaat dat wordt geïnstalleerd in uw watertoevoersysteem en dat helpt bij het verwijderen van overtollige mineralen uit het water. 

Dit kan worden bereikt door middel van een proces dat bekendstaat als ionenuitwisseling, waarbij calcium- en magnesiumionen worden vervangen door natriumionen. Waterontharders zijn efficiënt en kunnen helpen om kalkaanslag op leidingen en apparatuur te verminderen, waardoor ze langer meegaan. Ze kunnen ook voordelen bieden voor uw huid en haar omdat te hard water huid en haar vaak uitdrogen.

Magnetische ontharders en symptoombestrijding van waterhardheid

Magnetische ontharders zijn een alternatief voor traditionele waterontharders. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat wordt toegepast op het water terwijl het door de leidingen stroomt. Het idee is dat het magnetische veld de kristalstructuur van calcium- en magnesiumionen verstoort, waardoor hun neiging om neer te slaan als kalkaanslag wordt verminderd. Magnetische ontharders zijn vaak populair vanwege hun eenvoudige installatie en onderhoudsvrije werking.

Zijn er andere manieren om water te ontharden?

Naast waterontharders en magnetische ontharders zijn er ook andere methoden om de gevolgen van waterhardheid aan te pakken. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld azijn of citroensap om kalkaanslag op kranen en apparatuur te verwijderen. Hoewel deze methoden de symptomen van waterhardheid kunnen bestrijden, zijn ze niet zo effectief als een goede waterontharder. Andere vormen van symptoombestrijding is het gebruik van speciale reinigingsproducten die zijn ontworpen om kalkaanslag te verwijderen. Het is natuurlijk beter om een waterontharder filter te installeren. Deze filters variëren van kleine budget filters tot premium en high-end waterontharders.