Waterhardheid in Amsterdam | Goedkopewaterontharders

Waterhardheid Amsterdam

Waterhardheid is de concentratie van mineralen, voornamelijk calcium en magnesium, in het water. Het kan invloed hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven, zoals de smaak van het water, de werking van huishoudelijke apparaten en zelfs onze huid- en haarverzorging. Daarom is het belangrijk om te weten wat de gemiddelde waterhardheid Amsterdam is en welke oplossingen er beschikbaar zijn om hard water Amsterdam aan te pakken.

Wat is waterhardheid?

De impact van waterhardheid in Amsterdam is best aanzienlijk, maar wat is het eigenlijk? Waterhardheid verwijst naar de concentratie van mineralen, met name calcium- en magnesiumionen, in water. Deze mineralen kunnen van nature voorkomen in bronnen en grondwater dat gebruikt wordt voor drinkwater. 

De hoeveelheid calcium- en magnesiumionen in water wordt gemeten in graden of milligram per liter (mg/L). Hoe hoger de concentratie van deze mineralen, hoe harder het water wordt geclassificeerd. Hard water Amsterdam is een bekend fenomeen en er zijn steeds meer huiseigenaren die zoeken naar een goede en betaalbare oplossing.

Waterhardheid Amsterdam en de verschillen per regio’s

Waterhardheid Amsterdam kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Eén van de belangrijkste oorzaken is het contact van water met gesteente en bodemlagen die rijk zijn aan calcium- en magnesiumverbindingen. Deze mineralen lossen op in het water en verhogen zo de hardheid ervan. Een andere mogelijke oorzaak van waterhardheid is menselijke activiteit, zoals landbouw en industrie. Beide sectoren kunnen chemische stoffen lozen die de waterhardheid beïnvloeden. 

Een van de meest voorkomende vragen over hard water Amsterdam is waarom het in de ene regio anders is dan in de andere. Dit geldt ook voor Amsterdam, waar de waterhardheid verschilt van andere plekken in Nederland. De belangrijkste reden voor deze verschillen is de geologische samenstelling van de bodem en het grondwater in elke regio. Amsterdam ligt in een gebied dat bekendstaat om zijn veengrond en zandgronden. Deze grondsoorten hebben een lagere concentratie calcium- en magnesiumionen, wat zorgt voor iets zachter water in vergelijking met andere delen van Nederland.

Meting van waterhardheid Amsterdam

Waterhardheid Amsterdam wordt gemeten aan de hand van een schaal die in Nederland vaak wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Deze schaal varieert van zacht water (<4 °dH) tot zeer hard water (>20 °dH). Om de exacte waterhardheid te meten, kan een monster van het water naar een laboratorium worden gestuurd. Daar zal het worden geanalyseerd en het resultaat zal aangeven hoe hard het water precies is. Ook is de nabijheid van de kust van invloed op de waterhardheid. 

De waterhardheid in Amsterdam varieert tussen 5,6 en 10,6 dH (Duitse graden hardheid). Dit wordt beschouwd als matig hard tot hard water. Deze variatie kan te wijten zijn aan natuurlijke factoren, zoals geologische kenmerken van de grondlagen waar het water doorheen stroomt, en ook aan het behandelingsproces dat het water ondergaat voordat het bij u thuis komt.

Nadelige effecten van hard water Amsterdam

Hard water Amsterdam kan schadelijke effecten hebben op huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers en waterkokers. De mineralen in hard water kunnen zich ophopen in deze apparaten en leiden tot kalkaanslag. Kalkaanslag kan de efficiëntie van de apparaten verminderen en de levensduur ervan verkorten. Het kan ook leiden tot verstoppingen of andere problemen met de werking van de apparaten. 

Naast de effecten op huishoudelijke apparaten, kan ook uw huid en haar negatief worden beïnvloed door te hard water. Hard water kan de natuurlijke oliën op uw huid en haar wegwassen, waardoor ze droog en futloos kunnen aanvoelen. Het kan ook leiden tot jeukende hoofdhuid, roos en andere irritaties. Enorm vervelend dus!

Plaatsen van een waterontharder

Om de problemen veroorzaakt door hard water Amsterdam aan te pakken, kunt u overwegen om een waterontharder te plaatsen. Een waterontharder is een apparaat dat overtollige mineralen uit het water filtert, waardoor het water zachter wordt. Door het installeren van een waterontharder kunt u de schade aan uw huishoudelijke apparaten verminderen en de levensduur ervan verlengen.

Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar

Twee veelgebruikte methoden tegen hard water Amsterdam zijn reverse osmose en waterontharders met onthardingszout. Reverse osmose is een geavanceerde technologie die gebruik maakt van een membraan om watermoleculen van mineralen te scheiden. Het resultaat is extreem zacht water dat vrijwel alle onzuiverheden verwijdert. 

Een andere populaire optie is het gebruik van waterontharders met onthardingszout. Deze waterontharders werken door middel van ionenuitwisseling, waarbij calcium- en magnesiumionen worden vervangen door natriumionen. Hierdoor wordt het water zacht en wordt kalkaanslag voorkomen. Beide waterontharders zijn gemakkelijk zelf te installeren en nemen weinig ruimte in beslag. Indien u de installatie liever uitbesteed aan een professional, dan kan een van onze installateurs de volledige installatie voor u in orde maken. Neem gerust contact met ons op met vragen of twijfels!